Ako pestovať zeleninu na balkóne

Ako pestovať zeleninu na balkóne? Aby ste dosiahli hojnú úrodu, potrebujete kvalitnú a vhodnú zeminu, výživu, kvalitné semená a pravidelné zalievanie. Zeleninu môžete pestovať v rôznych nádobách, či už hlinených, drevených, keramických. Na dne takejto nádoby by mali byť otvory na odtekajúcu prebytočnú vodu. Nasypete štrk a naplníte zeminou. Ak dávate prednosť popínavej zelenine, do rohov pripevnite drevené tyče s pletivom alebo šnúrami. Nezabudnite, ak kupujete kvalitu, mal by tam byť bližší popis. Zemina musí byť výživná a preto je potrebné hnojiť organickými alebo kombinovaným hnojivami. Výživa – hnojivo pre rastliny by malo obsahovať základné prvky ako je dusík, fosfor, draslík. Pre dosiahnutie úrody je dôležitá aj poloha balkóna či lodžie. Popoludňajšie slnko je vhodné takmer pre všetku zeleninu. Veľmi sa darí malým rajčiakom – sherry, ak balkón je otočený južne. Uhorky toľko slnka nepotrebujú. Severne otočený balkón je vhodný na pestovanie mäty, hlávkového šalátu, či kučeravého petržlenu.

Tipy na uľahčenie polievania, ktoré vám ušetria časté polievanie: samozavlažovanie spočíva v dvoch nádobách, ktoré sú umiestnené do seba. Vo vrchnej nádobe s nepriepustným dnom je voda. Vo vnútornej nádobe s niekoľkými otvormi na dne sú vysadené vo vhodnej zemine rastliny. Nepretržitý prísun vlahy ku korienkom rastlín zabezpečujú sklotextilné knôty, pretiahnuté cez otvory vo vnútornej nádobe.

Keď rastliny posadíte do visiacich košíkov, kvetináčov, môžete vložiť do kvetináča hore dnom fľašu naplnenú vodou a vo vrchnáka urobte otvor.