Detská izba


Detská izba je pre dieťa jeho kráľovstvom. V tejto svojej miestnosti sa dieťa hrá, prijíma kamarátov, učí sa, oddychuje aj spí. Má v nej všetko čo potrebuje, svoje veci, oblečenie, hračky, v nej ukrýva i svoje poklady. Dieťa sa vekom mení a s ním aj jeho detská izba.

Pri výbere nábytku je treba zohľadniť, že izbu zariaďujete pre dieťa a nie pre seba. Nesnažte sa do izby nasťahovať veľa nábytku, doprajte deťom viac miesta na hranie, na sebarealizovanie. Klasický nábytok by mal pozostávať zo šatníka, police a skrinky na ukladanie, postele a stolíka so stoličkami. Mal by byť pekný, bezpečný, účelný a variabilný. Variabilnosť spočíva v tom, že jednotlivé kusy nábytku sa podľa potreby do priestoru vytiahnu alebo naopak zasunú či sklopia.

Detský nábytok je vyrábaný z kvalitného prírodného dreva. Na povrchovú úpravu sa používa zdraviu neškodné bezfarebné polomatné laky. Výhodou tohto nábytku je, že sa ľahko udržiava. Deti sa potešia ak im detskú izbu doplníte nástenkami, tabuľami, plastovými boxmi na ukladanie hračiek či iných vecí. Štýlovo pôsobí farebnosť celého interiéru. Letia rôzne grafické aplikácie, zvieracie motívy, obľúbené rozprávkové bytosti, vychytené sú rastlinné motívy zobrazujúce stromy, kvetiny. Výrazne silné a tmavé farby radšej vynechajte, v niektorých prípadoch majú na deti zlé pôsobenie. Doplnky a dekoračné predmety dotvarujú štýl miestnosti, vyzerajú útulnejšie a modernejšie.